zondag 28 juli 2013

Gefrustreerde EU waarschuwt Oekraïne

De Europese Unie heeft Oekraïne nogmaals gewaarschuwd dat de tijd dringt. Er moeten snel allerlei maatregelen worden genomen als Oekraïne wil dat het associatieverdrag met de EU in november in Vilnius wordt ondertekend. Terwijl de Europese Unie vrij handelsverkeer aanbiedt, werpen de autoriteiten alleen maar nieuwe barricades op met importheffingen op auto's en op cokes, de brandstof die gebruikt wordt om de Oekraïense hoogovens te stoken.

Inmiddels zijn ook al importbeperkingen aangekondigd voor honderden andere producten, waarmee Oekraïne de regels van de Wereldhandelsorganisatie schendt.

Peter Balas, adjunct-directeur handelsbetrekkingen van de Europese Commissie, bracht afgelopen week een bezoek aan minister Ihor Prasolov van Economische Zaken om de importheffingen te bespreken. Een positieve reactie van Oekraïense zijde bleef uit, tot ergernis en frustratie van Balas. Die kreeg slechts te horen dat de regering zich beraadt op alternatieven voor de importheffingen.

In een verklaring van EU-zijde werd afgelopen week de verwachting uitgesproken dat Oekraïne het bij beloften houdt en verder niets onderneemt om de ondertekening van het associatieverdrag mogelijk te maken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: