zaterdag 6 juli 2013

Kozhara: 'Timosjenko werkt niet mee aan oplossing'

De Oekraïense autoriteiten willen de kwestie-Timosjenko tot een einde brengen, maar volgens minister Leonid Kozhara van Buitenlandse Zaken weigert de gevangen oud-premier mee te werken aan een oplossing. Kozhara zei dit in een interview dat door tv-zender Kanal 5 werd uitgezonden. ''Ze wil niet met ons samenwerken'', constateerde minister.

Volgens Kozhara heeft Joelia Timosjenko van meet af aan gekozen voor een politieke, in plaats van een juridische verdediging. Ze beroept zich er op dat ze ziek is, maar weigert met regelmaat medische onderzoeken te ondergaan. "In juridische zin is Timosjenko niet ziek, want het bewijs daarvoor ontbreekt.''

Er wordt momenteel onderhandeld tussen de Europese Unie en Oekraïne over een oplossing van de kwestie-Timosjenko. Een optie is het vertrek van de oppositieleider naar Duitsland, waar ze een medische behandeling kan ondergaan. Kozhara benadrukte in het tv-interview nog eens dat in Oekraïne zelf alleen een oplossing gevonden kan worden als de wet die toestaat.

President Viktor Janoekovitsj heeft eerder laten weten dat hij zijn politieke aartsrivaal alleen gratie kan verlenen als alle rechtszaken tegen haar achter de rug zijn. Er lopen er nog twee, de ene vanwege belastingontduiking en fraude, de andere wegens verdenking van betrokkenheid bij de moord op een politicus annex zakenman in 1996.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: