dinsdag 16 juli 2013

Litvin's Volkspartij is op sterven na dood

Zit er nog toekomst in de Volkspartij van Volodimir Litvin? Vice-voorzitter Serhei Hrinevetski vraagt zich dat af in een interview met de krant Kommersant. "Moeten we fuseren met een andere partij, onszelf opheffen of zelfstandig verder gaan?'' Dat laatste lijkt amper een optie, want de Volkspartij heeft financiële problemen. Alleen een 'suikeroom' kan in het laatste geval nog uitkomt bieden, aldus Hrinvetski. Tijdens een partijcongres in september of oktober moet duidelijk worden welke oplossing de leden kiezen.

Voor de oppositie zal de Volkspartij niet kiezen, meent hij. Daartoe is de partij in de afgelopen jaren te zeer verbonden geweest met de Partij van de Regio's. Volodimir Litvin, partijleider sinds 2004, is dat tenminste wel geweest in diverse functies, waaronder het voorzitterschap van het parlement in de vorige samenstelling.

Politiek analist Volodimir Fesenko, de directeur van denktank Penta, verwacht dat een poging om de partij nieuw leven in te blazen tot niets leidt. Erover praten is niets anders dan tactisch manoeuvreren, in de hoop dat een andere partij een goed aanbod zal doen. ''De Volkspartij kan met een presidentskandidaat komen, maar die maakt geen schijn van kans. Dat geldt niet alleen voor deze partij, maar ook voor de Socialistische Partij en de Sociaal-Democratische Partij. Zij spelen geen rol van betekenis meer.''

In het parlement zitten nu twee vertegenwoordigers van de Volkspartij. Dat zijn partijleider Litvin en zijn tweede man, Serhei Hrinetski. Eerder maakte de partij deel uit van een combinatie die in 2002 11,7 procent van de stemmen behaalde, terwijl het Blok-Litvin in 2007 tot 3,96 procent kwam.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: