zondag 7 juli 2013

Nieuwe voorzitter Kiescommissie omstreden

Met de benoeming van Michailo Ochendovski tot voorzitter van de Centrale Kiescommissie heeft de regering-Janoekovitsj een medestander op een belangrijke plaats gekregen, met het oog op de presidentsverkiezingen van 2015. Dit tot grote woede van de oppositie die Volodimir Shapoval op deze positie had willen laten. Ochendovski werd door elf van de veertien leden van de Centrale Kiescommissie tot voorzitter gekozen.

Shapoval zou vanwege het bereiken van de 65-jarige leeftijd zijn ontslag hebben ingediend, maar dat wordt door oppositieleider Arseni Jatsenjoek bestreden. Parlementsvoorzitter Volodimir Ribak kwam afgelopen maandag met de mededeling dat Shapoval zelf weg wilde als voorzitter van de Centrale Kiescommissie.

Misleiding, oordeelde Jatsenjoek die hem graag op deze belangrijke positie wilde houden. Shapoval staat bekend om zijn min of meer objectieve oordeel. De oppositie krijgt herinneringen aan 2004, toen toenmalig premier Viktor Janoekovitsj en vice-premier Mikola Azarov de overwinning claimden. Het Hooggerechtshof oordeelde echter dat er zoveel mis was met de verkiezingen dat die overgedaan moesten worden.

Bronnen: Interfax, Ukraine Business Online

Geen opmerkingen: