zondag 7 juli 2013

'Oekraïense politie niet op haar taak berekend'

De politie doet niet wat ze moet doen. ''De bevolking ziet de politie niet als haar beschermer", constateerde Joeri Mirsjnisjenko, de vertegenwoordiger van de president Viktor Janoekovitsj in het parlement, in het tv-programma Shushter Live dat vrijdagavond werd uitgezonden. Hij reageerde met deze opmerking op het oproer in het zuidelijke dorp Vradiivka nadat twee agenten en een taxichauffeur een 29-jarige vrouw hadden verkracht.

"Er zijn flinke ingrepen nodig'', aldus Mirsjnisjenko die aangaf dat de president op drie manieren wil ingrijpen. "Allereerst: er voor zorgen dat iemand die een misdrijf pleegt daar niet mee wegkomt, maar ook politie en justitie zo inrichten dat kleine eenheden niet hun gang kunnen gaan, maar door collega's in groter verband in de gaten worden gehouden. De derde stap in dit geheel is het mondig maken van de bevolking. Zijn er misstanden bij de plaatselijke politie, dan moet dat kenbaar gemaakt kunnen worden bij een hogere instantie.''

Ook premier Mikola Azarov reageerde afgelopen week op de gebeurtenissen in Vradiivka, waar woedende dorpelingen het politiebureau bestormden. "Het toont maar weer eens aan dat onze politie niet op haar taak berekend is. Er moet nodig maatregelen getroffen worden'', aldus de premier.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: