dinsdag 9 juli 2013

Oekraine stevent af op betalingscrisis

Terwijl de Oekraïense economie moeizaam uit de economische crisis komt, lopen de inkomsten van de overheid terug en slinken ook de reserves van de Nationale Bank. Dat kan er toe leiden dat de Oekraïense overheid over niet al te lange tijd niet aan haar verplichtingen kan voldoen.

Een nieuwe miljardenlening van het Internationaal Monetair Fonds kan uitkomst bieden, maar de autoriteiten zijn nog altijd niet van plan te voldoen aan de belangrijkste eis van het IMF, het schrappen van de 50 procent subsidie op de aardgasprijs voor de huishoudens.

Volgens het Engelse marco-economische onderzoeksbureau Capital Economics moet Oekraïne nog dit jaar zo'n 5 miljard Amerikaanse dollar aan leningen terugbetalen. Dat wordt moeilijk, aangezien de voorwaarden van nieuwe leningen om de oude af te betalen steeds strenger zijn geworden. Er moet inmiddels geen 6 procent rente meer worden betaald zoals aan het begin van dit jaar, maar al 10 procent.

Capital Economics verwacht dat de waarde van de hrivna in de tweede helft van dit jaar daalt, terwijl de rente op leningen voor de overheid naar 12 procent kan stijgen.

Bron: Financial Times

Geen opmerkingen: