zaterdag 20 juli 2013

Poolse peiling: verzoening om 'Volin' goed idee

De meeste Polen kijken positief aan tegen de relatie met buurland Oekraïne. 64 procent verwacht dat de huidige spanningen rond de herdenking van de etnische zuiveringen in de regio Volin in 1943-'44 die relatie uiteindelijk geen schade berokkenen. Een op de vijf Polen (19 procent) vindt echter dat dit wel degelijk het geval is. Dit blijkt uit een opinieonderzoek waarvan het Poolse nieuwsagentschap PAP de resultaten heeft gepubliceerd.

De meeste moeite met buurland Oekraïne hebben de 55-plussers. Van hen gelooft slechts de helft in een verzoening, terwijl driekwart van de jongeren met een goede opleiding er van uitgaat dat Polen en Oekraine wel tot een vergelijk komen.

Een meerderheid wil echter geen compromis sluiten als het om het Volin-drama gaat, waarbij volgens Poolse schattingen 100.000 landgenoten zijn gedood en volgens schattingen in het buurland 20.000 Oekraïners. Van de ondervraagden vindt 58 procent het belangrijk dat alsnog naar de waarheid wordt gezocht. Dat wordt overigens een moeilijke zaak, niet alleen omdat het 70 jaar geleden is maar vooral omdat de kwestie in de Sovjetperiode in de doofpot is gestopt.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: