zondag 21 juli 2013

Popov: 'Bevolking Kiev gegijzeld door politiek'

Burgemeester Oleksandr Popov van Kiev peinst er niet over om zelf het parlement en president Viktor Janoekovitsj om vervroegde verkiezingen voor de gemeenteraad en het burgemeesterschap te vragen. Dat moet het stadsbestuur samen met de gemeenteraad doen, aldus de (benoemde) burgemeester.

Popov zei dit na een bijeenkomst met parlementsleden van de oppositie die de hoofdstad vertegenwoordigen in het parlement. ''We zijn niet tot een vergelijk gekomen'', constateerde hij. "De bevolking van Kiev wordt gegijzeld door de politiek, die niets voor ze doet maar wel druk is met het eisen van vervroegde verkiezingen.''

Als de gemeenteraad moet beslissen over een verzoek om verkiezingen, dan is er wel een probleem. Het mandaat van de raad is sinds begin deze maand afgelopen en dus kan zij formeel geen besluiten meer nemen. Toen de gemeenteraad toch enkele dagen na het aflopen van haar mandaat bijeen kwam om te vergaderen, leidde dat tot hevige protesten van de oppositie. Terwijl buiten een opgewonden menigte stond, werd slechts kort vergaderd zonder besluiten te nemen.

Niet de politieke partijen, maar de vakbonden moeten volgens Popov openbare bijeenkomsten gaan houden om de inwoners in te lichten over de huidige politieke situatie in de hoofdstad. De oppositie, ook in het parlement, wil nog dit jaar verkiezingen voor raad en burgemeester van Kiev, de regerende Partij van de Regio's wil die uitstellen tot 2015, het jaar waarin Oekraïne ook een nieuwe president kiest.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: