donderdag 11 juli 2013

Verwijten om 'Volin' onterecht, meent Komorowski

Oekraïners en Polen zouden samen de pijn moeten dragen van de tragische gebeurtenissen in de regio Volin, zeventig jaar geleden. Dat zei de Poolse president Bronislaw Komorowski donderdag in Warschau bij de onthulling van een monument ter nagedachtenis aan de Poolse slachtoffers van de etnische zuivering in de jaren 1943-'44.

Komorowski zei dat 'deze verschrikkelijke gebeurtenisssen' niet alleen betrekking hadden op Polen, maar ook op andere nationaliteiten, waaronder Oekraïners en Joden. De president vindt dat de Polen zich niet willen afzetten ''tegen wie dan ook, maar dat ze van de geschiedenis willen leren en er naar streven om in vrede met de Oekraïense buren te leven''.

Komorowski merkte op dat de recente gezamenlijke verklaring van de rooms-katholieke en Grieks-katholieke kerken in Polen en Oekraïne een belangrijke mijlpaal is geweest. De president zei verder te hopen dat het mogelijk blijkt om de slachtoffers ook na zeventig jaar nog een waardig afscheid te geven en dat ze op een waardige manier herdacht kunnen worden in beide landen.

Na de Duitse terugtocht verjoegen Oekraïense nationalisten de Poolse inwoners van de regio Volin. Daarbij zouden naar schatting 100.000 Polen om het leven zijn gekomen. Poolse wraakacties kostten 20.000 Oekraïners het leven.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: