vrijdag 19 juli 2013

Wijnmakers willen champagne en cognac behouden

De Oekraïense wijnproducenten verzetten zich tegen de Europese eis dat zij andere namen gaan gebruiken voor de champagnes en cognacs die zij produceren. Binnen de Europese Unie is het regel dat wijnen de naam dragen van de streek waar ze worden geproduceerd. Zo is champagne afkomstig uit de Franse streek Champagne, komt port uit de streek rond de Portugese streek Port en de sherry Jerez komt ook uit de gelijknamige streek.

Het strikt vasthouden aan deze vernoeming, zoals vastgelegd in het associatieverdrag (vrijhandelsverdrag) tussen Oekraïne en de EU, kan de doodsteek zijn voor de Oekraïense wijnmakers. Dat vinden althans Ukrvinprom en de Federatie van Wijnboeren en Wijnmakers die een gezamenlijke verklaring hierover aan het parlement hebben gestuurd.

Ze wijzen er op dat eerder een overeenkomst is gesloten tussen het ministerie van Agrarische Zaken en Voedsel en Ukrvinprom, waarin is vastgelegd dat de wijnmakers gebruik mogen blijven maken van merknamen champagne, cognac, cahors, port, madeira en jerez. Voor calvados, tokaji, marsala en malaga zou een overgangstermijn van tien jaar gelden.

In mei 2011 werd bovendien een overeenkomst gesloten met de wijnmakers in de EU dat Oekraïense wijnmakers op hun thuismarkt gebruik mogen maken van de namen shampanske, koniak, kahor, portvein, madeira en kheres, zij het uitsluitend in cyrillische belettering.

Waar de wijnproducenten dachten dat hun positie daarmee zeker was, werd inmiddels het bedrijf NPAA Massandra na het behalen van een eerste prijs met de port Livadia tijdens een tentoonstelling in Seoul geconfronteerd met een bezwaar van de Portugese ambassade in Zuid-Korea tegen het gebruik van de naam 'port'. Nota bene een port die het bedrijf al vanaf 1891 op de markt brengt. Tegelijkertijd is er cognac op de Oekraïense markt die afkomstig is uit Armenië, Georgië en Moldavië, nota bene door Franse bedrijven, aldus de wijnmakers in hun brief aan het parlement.

In het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Oekraïne is een uitputtende lijst opgenomen met beschermde merknamen. Dan gaat het voor een klein deel om beschermde Oekraïense merknamen, maar de lijst met merknamen uit de EU-landen is aanzienlijk langer. Voor Nederland staan onder meer jenever en Goudse kaas op de lijst.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: