donderdag 29 augustus 2013

Baloha: Russische Zwarte Zeevloot weg van de Krim

Als Rusland Oekraïne niet meer als een strategische partner beschouwt, dan is het volgens het onafhankelijke parlementslid Viktor Baloha maar beter om de Zwarte Zeevloot weg te halen van de Krim. De voormalige minister in het eerste kabinet-Azarov reageert met deze voorzet op uitlatingen van de belangrijkste economische adviseur van de Russische president Vladimir Poetin.

Volgens Baloha zijn de Oekraïners alleen maar blij als het grote buurland besluit dat Oekraïne niet langer een strategische partner is, want die status is Oekraïne in de afgelopen honderd jaar juist duur komen te staan. Rusland zal ongetwijfeld de Zwarte Zeevloot in Sebastopol willen houden, maar dan vindt Baloha wel dat daar een betere, zakelijk verantwoorde vergoeding tegenover staan.

Baloha meent dat Rusland de toenadering van Oekraïne tot de EU vreest omdat Europa dan wel erg dichtbij komt. ''Rusland krijgt dan een buurland waarin bevolking en ondernemers zich geen schrik meer laten aanjagen door de autoriteiten en waarin de overheid bestaat uit dienaren, niet uit koningen. Het vormt een bedreiging voor het politieke systeem in Rusland', aldus het parlementslid dat tevens constateert dat het associatieverdrag met de EU Poetin's streven dwarsboomt naar herstel van de vroegere Sovjet-Unie.

Baloha uit ook kritiek op de uitlatingen van premier Mikola Azarov die na een gesprek met zijn Russische collega Dmitri Medvedev opmerkte dat nog meer handel gedreven moet worden met Rusland. ''Hij zit fout, zowel politiek als economisch gezien. De Russische markt is hoogst onbetrouwbaar, want de regels van die markt worden gedicteerd door de politiek. Daarom zal de handel met Rusland alleen maar afnemen, terwijl we meer zaken gaan doen met andere landen. Zelfs in de Donbas geloven bovendien nog maar weinigen in de Russische vriendschap, dus waarom liet Azarov zich zo positief uit na zijn bezoek aan Moskou?''

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: