woensdag 28 augustus 2013

Europees Parlement: gedrag Rusland onacceptabel

De commissie voor buitenlandse zaken van het Europese Parlement wil dat de problemen in de handelsrelatie tussen Oekraïne en Rusland volgende week aan de orde komen op de conferentie van de G20 in St. Petersburg. Commissievoorzitter Elmar Brok (Europese Volkspartij) maakte dit dinsdagmiddag bekend na een bijeenkomst waarbij de oppositieleiders Arseni Jatsenjoek (Moederlandpartij), Vitali Klitsjko (Oedar) en Oleh Tiahnibok (Svoboda) aanwezig waren.

"Het gedrag van Rusland is onacceptabel''. zei Brok over de druk die Rusland momenteel uitoefent om Oekraïne af te laten zien van het associatieverdrag met de Europese Unie. "Daarom roepen we de Europese Commissie maar ook de afzonderlijke lidstaten op om Rusland te laten weten dat het daarmee op moet houden. De Duitser voegde er aan toe dat recente uitlatingen van Russische zijde over Oekraïne en de dreigementen ''om de gasprijs en andere middelen te gebruiken om Oekraïne af te laten zien van het associatieverdrag in strijd zijn met de internationale regels''.

Ieder land heeft het recht om zelf z'n handelspartners en politieke bondgenoten te kiezen, aldus Brok. "Het is dus aan Oekraïne of het het associatieverdrag wil en niet aan Moskou of Brussel''. Los van de G20 is het de bedoeling de problemen tussen beide landen aan de orde te stellen in de eerstvolgende vergadering van het Europese Parlement. Brok kondigde een motie aan waarin de handelwijze van Rusland wordt veroordeeld.
Bron: Interfax

Geen opmerkingen: