zaterdag 31 augustus 2013

Janoekovitsj wil referendum over 'EU of Rusland'

President Viktor Janoekovitsj vindt een nationaal referendum nodig over de vraag of Oekraïne zich in de toekomst aansluit bij de Europese Unie of de Russische douane-unie. ''We staan voor een lange-termijnbesluit", aldus de president in een interview dat vrijdagavond werd uitgezonden door liefst vier tv-zenders.

Eerder die dag werd dat ook al betoogd door het parlementslid Volodimir Makejenko van Janoekovitsj' Partij van de Regio's. "Het is gebruikelijk in Europa om de bevolking een stem te geven bij zo'n belangrijke beslissing. Politici hebben de neiging om de uitslagen van opiniepeilingen in hun eigen voordeel uit te leggen, dus laat de mensen het dan maar direct zeggen via een referendum. Dan kunnen we er meteen een streep onder zetten.''

Intussen groeit het aantal voorstanders van aansluiting van hun land bij de Europese Unie gestaag. De laatst bekende opiniepeiling is van mei en toen was 42 procent voor de EU. Aansluiting bij de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan is favoriet bij 31 procent van de Oekraïners, terwijl 13,5 procent de noodzaak niet ziet van zowel de EU als de douane-unie. Tot 2010 was de blik van de Oekraïners vooral oostwaarts gericht. Toen was de steun voor de douane-unie nog 49 procent.

Een op de drie Oekraïners beschouwt zichzelf als Europeaan. Het aantal Oekraïners dat wel eens een West-Europees land heeft bezocht steeg van 14 procent in 2009 naar 21 procent in 2013.

Volgens politicoloog Kost Bondarenko hebben de politieke partijen geen idee wat er precies moet gebeuren nadat de handtekeningen zijn gezet onder het associatieverdrag c.q. vrijhandelsverdrag met de Europese Unie. "Er lijkt sprake te zijn van overspannen verwachtingen." Bondarenko verwacht dan ook dat het aantal Eurosceptici de komende tijd groeit, omdat de hoge verwachtingen van de EU niet van de ene op de andere dag waar gemaakt kunnen worden.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: