woensdag 21 augustus 2013

Situatie aan Russische grens is weer normaal

De Russische douane behandelt de Oekraïense importeurs weer als voorheen. De tijdrovende aanvullende controles, die een week geleden waren ingevoerd, zijn weer ongedaan gemaakt. Dat heeft het ministerie van Inkomen en Belastingen laten weten. ''Tijdens de gesprekken die we daarover gevoerd hebben, is ons van Russische zijde verzekerd dat goederen uit Oekraïne buiten de aanvullende controles vallen".

Veel goederen uit Oekraïne werden een week geleden ineens als 'risicovol' aangemerkt door de Russische douane. Vanuit Moskou werd betoogd dat de aanvullende controles voortvloeien uit de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan, maar ook dat alvast vooruit wordt gelopen op het vrijhandelsverdrag dat Oekraïne naar verwachting eind november sluit met de Europese Unie.

In dat laatste geval kunnen goederen uit heel Europa, maar ook uit Turkije, zonder beperkingen naar Oekraïne en van daaruit weer naar Rusland worden geëxporteerd. Algemeen wordt echter aangenomen dat de problemen aan de grens vooral bedoeld zijn om druk uit te oefenen op Oekraïne om te kiezen voor de douane-unie en niet voor de EU.

De Europese Unie vat dat ook zo op. Dinsdag gaf de EU een waarschuwing af aan Rusland om Oekraïne niet te straffen voor de toenadering tot de Unie. Woordvoerder handelsbetrekkingen John Clancy liet weten dat er in Brussel ''vraagtekens worden gezet bij de argumenten die Rusland aandraagt voor het beperken van de Oekraïense export''. Hij noemde het onacceptabel als Rusland daadwerkelijk druk uitoefent om Oekraïne van de EU weg te houden.

Bronnen: Interfax, Financial Times

Geen opmerkingen: