zondag 18 augustus 2013

Undercover actie 1+1 redt berenwelpje

De Oekraïense tv-zender 1+1 heeft openbaar gemaakt hoe makkelijk het is om berenwelpjes te kopen op de zwarte markt. Voor slechts 1.000 Amerikaanse dollars werd Bodia, een jong beertje van 5 maanden oud, verkocht aan tv-zender 1+1 tijdens een undercover actie. Vier Voeters hielp bij de reddingsoperatie, en slaagde erin de kleine Bodia over te brengen naar berenopvangcentrum Nadiya in Berezivska, Zhytomyr.

Een recente undercover actie van de Oekraïense tv-zender 1+1 heeft opnieuw de ‘bloeiende’ illegale berenhandel in Oekraïne aan de kaak gesteld. Onderzoek van de populaire tv-zender resulteerde eind juli in de aankoop van een vijf maanden oude mannetjesbeer voor ongeveer 1.000 Amerikaanse dollars. Beertje Bodia werd zonder papieren aan de journalisten verkocht. Volgens de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters, die door 1+1 werd ingeschakeld om de reddingsoperatie te ondersteunen, liep Bodia het risico een toeristenattractie te worden.

Toen 1+1 om hulp vroeg, kwamen de berenexperts van Vier Voeters onmiddellijk in actie. Ook Bodia werd overgebracht naar berenopvang Nadiya (160 kilometer van Kiev) – een veilig en geschikt nieuw thuis. De verkoop van beren aan privékopers is verboden in Oekraïne.

Sinds 2011 heeft Vier Voetersal vijf beren in Oekraïne gered die door particulieren onder verschrikkelijke omstandigheden gehouden werden. Volgens schattingen van de overheid leven er nog ruim 80 bruine beren in slechte omstandigheden in gevangenschap. Kort geleden nog stelde Vier Voeters de illegale berengevechten in Oekraïne aan de kaak.

Bron: Vier Voeters

Geen opmerkingen: