woensdag 28 augustus 2013

Weinig steun voetbalfans voor GOS-competitie

Een voetbalcompetitie binnen het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) in plaats van aparte nationale competities is niet populair. Maar 45 procent van de voetballiefhebbers is voorstander, terwijl 37 procent er tegen is. Nog eens 17 procent heeft er geen mening over. Van de Oekraïners die zichzelf niet als voetbalfans zien, is slechts 11 procent er voor en een kwart ziet er niets in.

Een gezamenlijke competitie op het hoogste niveau van de voormalige Sovjet-landen vindt vooral steun in het zuiden van het land. De fans van Chornomorets en Metalist zijn in meerderheid voorstander, die van Shakhtar en Dnipro zijn verdeeld. De aanhangers van Dynamo zijn vooral tegen, maar die van Karpaty spannen de kroon met 90 procent die tegen is.

Het bureau Rating deed ook onderzoek naar de mate waarin de Oekraïners 'voetbalgek' zijn. Daarbij bleek dat 40 procent zich voetbalsupporter noemt. Het gaat vooral om jongeren, terwijl de groep voor een derde bestaat uit mannen en slechts een op de tien is vrouw. Liefst 60 procent van alle Oekraïners is helemaal niet geïnteresseerd in voetbal: 40 procent daarvan is man, 70 procent vrouw.

De populairste clubs zijn Dynamo (39 procent) en Shakhtar (25 procent). De minste aanhang hebben respectievelijk Metalist (6 procent), Dnipro (3 procent), Karpaty (3 procent) en Chornomorets (3 procent). Dynamo heeft de meeste aanhangers in het noorden, midden en westen van het land, de Donbas kiest alleen voor Shakhtar en is samen met Dynamo favoriet in het zuiden. Metalist is de populairste club in het oosten, met net iets meer aanhang dan Shakhtar, Dnipro en Dynamo.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: