vrijdag 13 september 2013

Azarov: 'Kloof met Rusland wordt met de dag breder'

Elke dag dat een nieuwe overeenkomst over de prijs van het Russische aardgas uitblijft, wordt de kloof tussen Rusland en Oekraïne breder. Dat zei premier Mikola Azarov vrijdag tijdens een persconferentie aan het einde van zijn bezoek aan Nederland. Het gascontract uit januari 2009 is onvoordelig voor Oekraïne vanwege de hoge prijs die Gazprom rekent.

Het contract ontstond destijds hartje winter onder de Russische druk dat de levering gestaakt zou worden. Oud-premier Joelia Timosjenko, verantwoordelijk voor het tekenen van het omstreden contract, zit een gevangenisstraf uit van zeven jaar wegens machtsmisbruik omdat ze het contract niet had mogen tekenen.

Azarov noemde de halsstarrige houding van Rusland ''blijvend irritant'' en niet passend bij een strategische partner, zoals Rusland lange tijd is geweest voor Oekraïne. "Door dit contract zijn we genoodzaakt andere energiebronnen aan te boren'', aldus de premier, daarbij onder meer doelend op het contract met Shell voor het boren naar schaliegas in Oekraïne.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: