zondag 22 september 2013

Communisten wagen nieuwe poging referendum

De Communistische Partij blijft bij het voornemen om een nationaal referendum te houden over de vraag of Oekraïne zich bij de Russische douane-unie moet voegen in plaats van een associatieverdrag te sluiten met de Europese Unie. Afgelopen dinsdag weigerde de Centrale Kiescommissie de aanvraag voor het referendum te honoreren, omdat de Communistische Partij zich niet aan de regels had gehouden.

De benodigde 2.000 handtekeningen voor de aanvraag werden namelijk verzameld tijdens een door de rechter verboden bijeenkomst in Kiev. Door dit verbod was er geen vertegenwoordiger van de Centrale Kiescommissie aanwezig en moest de aanvraag formeel worden aangewezen.

Wordt de aanvraag alsnog geaccepteerd, dan staan de communisten voor de opgaaf om op korte termijn 4 miljoen handtekeningen te verzamelen om het nationaal referendum definitief door te laten gaan.

Mikola Kravtsjenko, de eerste secretaris van het regionaal afdelingsbestuur van de Communistische Partij in Donetsk, gaat er wel van uit dat er een referendum komt. "Komende zaterdag gaan we een nieuwe bijeenkomst houden om die 2.000 handtekeningen te verkrijgen. Intussen zijn we al begonnen met de voorbereidingen voor het vervolgtraject. We gaan dat referendum hoe dan ook houden'', aldus een vastbesloten Kravtsjenko.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: