zondag 15 september 2013

Diplomaat: 'Rusland oefent geen enkele druk uit'

Als Oost-Europese landen de banden aan willen halen met de Europese Unie, dan oefent Rusland geen druk op ze uit om daar van af te zien en te kiezen voor een ander samenwerkingsverband. Volgens Vladimir Chizhov, Rusland's vertegenwoordiger bij de EU, heerst in Europa onterecht de opvatting dat dit wél het geval is. Het zijn vooral de Europarlementariërs die op het verkeerde been zijn gezet, meent hij.

Chizov's verklaring kwam naar aanleiding van een afgelopen week door het Europese Parlement aangenomen motie waarin de Russische druk op landen die deel uitmaken van het Oostelijke Partnerschap van de EU wordt veroordeeld. De motie is ingediend met het oog op de EU-conferentie van landen die deel uitmaken van het Oostelijke Partnerschap eind november in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

De Russische diplomaat meent dat sommige buurlanden ''het liever doen voorkomen dat sprake is van een confrontatie tussen de Europese en Euraziatische leefwijze dan dat ze het echt vertellen wat er aan de hand is''. Chizov noemde Oekraïne en Moldavië met name.

"Als zij een associatieverdrag willen met de Europese Unie, dan moeten ze zich realiseren dat de weg naar een volledig lidmaatschap van de Russische douane-unie daarmee wordt afgesneden.'' Dat vervolgens de landen van de douane-unie hun eigen economie gaan beschermen met invoerrechten en andere maatregelen is volgens Chizhov geen kwestie van druk uitoefenen, maar een logische gang van zaken.
De douane-unie biedt meer dan de Europese Unie, aldus Chizhov. "De EU heeft deze landen geen volwaardig lidmaatschap beloofd, en dat komt er voorlopig ook niet van. Terwijl de douane-unie wel een volwaardig lidmaatschap biedt.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: