donderdag 26 september 2013

EU steeds toegeeflijker naar Oekraïne toe

De Europese Unie doet er alles aan om Oekraïne van Rusland weg te houden, terwijl Rusland juist alles doet om het tegenovergestelde te bewerkstelligen. Zo is maandag binnenskamers afgesproken dat Oekraïne al heel snel na het ondertekenen van het associatieverdrag kan profiteren van allerlei handelsvoordelen.

Er is geen sprake meer van dat de parlementen van alle 28 lidstaten van de EU eerst hun goedkeuring aan het verdrag moeten geven en datzelfde geldt voor het Oekraïense parlement. Het betekent zeker een jaar tijdwinst voor Oekraïne, aldus de inschatting van diplomaten. President Viktor Janoekovitsj reageerde een dag later tijdens een vergadering van de Verenigde Naties in New York dankbaar met een verklaring waarin hij de Europese aspiraties van zijn regering nog eens bevestigde.

Janoekovitsj kan het zich inmiddels veroorloven om oud-premier Joelia Timosjenko geen gratie te verlenen, maar haar alleen naar Duitsland laten vertrekken voor een medische behandeling. Het verbod om langdurig een openbaar ambt te bekleden blijft daardoor overeind en daarmee is Timosjenko niet meer in beeld voor de presidentsverkiezingen in 2015.

Niet alleen Oekraïne profiteert van de toenemende Russische druk en de reactie daarop van de kant van de EU, ook Georgië en Moldavië mogen zich in een warme Europese belangstelling verheugen. De EU besloot woensdag dat Moldavische wijnen welkom zijn, slechts een dag nadat Rusland een importstop had afgekondigd om Moldavië onder druk te zetten en voor de Russische douane-unie te kiezen.

Bron: Financial Times

Geen opmerkingen: