zondag 29 september 2013

IT-universiteit Bionic richt zich op toptalenten

Oekraïne heeft sinds donderdag een universitaire opleiding voor IT-specialisten. Op de universiteit Bionic, een initiatief van het innovatiepark Bionic Hill, zijn drie opleidingsstromen: programmeren, sociale netwerken en ondernemerschap. Vooralsnog is Bionic gevestigd op het terrein van de universiteit Kyiv-Mohila, maar in 2015 moet verhuizing plaats hebben naar een eigen gebouw op het innovatiepark. Daar wordt ook een universiteitscampus gebouwd.

Jaarlijks worden 15.000 IT-specialisten opgeleid in Oekraïne door meer dan honderd onderwijsinstituten. De nieuwe universiteit is bedoeld voor de toptalenten onder hen. De opleidingen worden afgestemd op de behoeften van het bedrijfsleven. Oekraïne is na de Verenigde Staten, India en China het vierde land ter wereld bij het opleiden van nieuwe IT-specialisten.

Oekraïne telt ruim 2.000 IT-bedrijven en meer dan 200.000 IT-specialisten. Van de IT-bedrijven is 40 procent te vinden in de hoofdstad of de directe omgeving daarvan. De bedrijven in en om Kiev nemen echter 70 procent van de totale IT-omzet voor hun rekening. Er wordt jaarlijks voor 1,5 miljard dollar omgezet door Oekraïense IT-bedrijven, terwijl de export de 1 miljard dollar nadert. De sector groeit jaarlijks met zo'n 30 procent.

Bronnen: Ukrinform, Bionic Hill

Geen opmerkingen: