maandag 30 september 2013

Jonge Nationalisten: niets mis met OUN en UPA

De Jonge Nationalisten zijn een handtekeningenactie begonnen om de organisatie Football Against Racism in Europe (FARE) en de wereldvoetbalbond FIFA er toe te bewegen om de vlag van de Oekraiense verzetsbeweging OUN-UPA van de lijst met fascistische uitingen te halen. Hetzelfde geldt voor de banners met de portretten van de bekende nationalisten Stepan Bandera en Roman Sjoekjevitsj en voor de afbeelding van de Galicische Leeuw.

De FIFA besloot afgelopen week dat het Oekraiense nationale efltal voorlopig niet in het stadion van Lviv mag voetballen en dat de eerstvolgende wedstrijd in de kwalificatieronde voor het WK in Brazilie zonder publiek gespeeld moet worden. Dat gebeurde nadat FARE had geconstateerd dat sprake was van verboden uitingen tijdens de wedstrijd tegen San Marino.

De Jonge Nationalisten vinden dat ''FARE onjuist geinformeerd is en een vooringenomen standpunt heeft dat is beinvloed door mensen die zich afzetten tegen nationalisten als Bandera en Sjoekjevitsj".

Onterecht wordt volgens de nationalistische jongerenorganisatie het verband gelegd tussen OUN en UPA enerzijds en de Nazi's anderzijds. ''Tijdens het Neurenberg Tribunaal, waarbij de misdaden van de Nazi's en hun handlangers werden berecht, stonden de OUN en UPA niet op de lijst van organisaties die met de Nazi's gecollaboreerd. Het is dus onjuist om die verbinding nu nog te leggen.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: