zondag 29 september 2013

Koezmin: weg na interview over Timosjenko?

Plaatsvervangend procureur-generaal Renat Koezmin, de man die oud-premier Joelia Timosjenko achter de tralies wist te krijgen, zou zijn ontslag hebben ingediend. Dat melden Oekraïense media. Het Openbaar Ministerie wil dit bericht echter niet bevestigen.

Koezmin liet donderdag in een door radiozender Holos Stolitsi uitgezonden interview weten dat hij verwacht dat president Viktor Janoekovitsj uiteindelijk gratie gaat verlenen aan Timosjenko, die een gevangenisstraf uitzit van zeven jaar wegens machtsmisbruik.

De één na hoogste man van het Openbaar Ministerie herinnerde er aan dat er sinds 1995 liefst 24 strafrechtelijke onderzoeken tegen Timosjenko zijn geopend. ''Varierend van valutasmokkel tot samenspanning met Pavlo Lazarenko'', aldus Koezmin. Timosjenko was vice-premier onder premier Lazarenko, die wegens fraude een jarenlange gevangenisstraf heeft gehad in de Verenigde Staten.

''Maar ondanks al deze strafzaken is de kans groot dat de president haar toch gratie verleent. Dat mag hij doen en vervolgens is er geen rechtbank in ons land die daar nog wat aan kan doen.''

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: