zaterdag 7 september 2013

'Nationale reserves Oekraïne op kritiek niveau'

Oekraïne dreigt in een neerwaartse spiraal te komen door de snel verslechterende financiële situatie. Essentieel is een volgende miljardenlening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), aldus de Financial Times. De financiële reserves zijn in de afgelopen maand met liefst 4,7 procent gedaald, met 1,1 miljard Amerikaanse dollar naar 21,7 miljard. In een jaar tijd zijn die reserves met bijna 12 procent gedaald.

Oekraïne behoort tot de landen die het ergst zijn geraakt door de economische crisis. "De reserves bij de Nationale Bank zijn nu zo laag dat er een moment dreigt te komen dat er geen houden meer aan is'', meent Nick Piazza van SP Advisers in Kiev.

Volgens Dragon Capital zijn de nationale reserves vooral gedaald door het terugbetalen van eerdere leningen. Maar deze investeringsbank waarschuwt wel voor interventiepogingen van de Nationale Bank om de hrivnia in de benen te houden en voor de spanningen tussen Rusland en Oekraïne die de handelsbalans negatief kunnen beïnvloeden.

Piazza constateert dat de regering alles in het werk stelt om het tij te keren. ''Nieuwe leningen kunnen helpen, maar dat is wel een kostbare en riskante optie. Het is hoog tijd dat Oekraïne zaken doet met het IMF.'' Maandenlang wordt al met het IMF gesproken over een nieuwe lening van liefst 15 miljard dollar om de economie weer op gang te helpen. Eerdere leningen zorgden er voor dat Oekraïne in 2009 overeind bleef na het uitbreken van de economische crisis.

Een belangrijk obstakel vormt de overheidssubsidie van 50 procent op de gasprijs voor consumenten. Het IMF wil daar vanaf, de regering houdt echter het been stijf met als argument dat dit veel Oekraïense gezinnen in financiële moeilijkheden brengt.

Bron: Financial Times

Geen opmerkingen: