dinsdag 24 september 2013

Oekraïne wil dat EU bemiddelt in relatie met Rusland

Oekraïne wil de Europese Unie laten bemiddelen om de moeizame relatie met Rusland te verbeteren. In de afgelopen weken laat Rusland steeds nadrukkelijker blijken niet gediend te zijn van het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU. ''Wij nemen de Russische bezwaren tegen dit verdrag serieus en we willen er over in gesprek gaan, samen met de EU'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens Jevhen Perebiinis, hoofd voorlichting van het ministerie, wil de Oekraïense regering vasthouden aan het vrijhandelsverdrag zoals dat geldt binnen het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), het samenwerkingsverband van de voormalige Sovjet-landen. "Er is geen enkele aanleiding om dit verdrag op te zeggen'', aldus Perebiinis.

Hij reageerde daarmee op een eerdere verklaring van de Russische premier Dmitri Medvedev dat Oekraïne de voordelen van dit vrijhandelsverdrag moet missen als het verdrag met de EU in werking treedt. Medvedev liet maandag weten dat Oekraïne dan niet meer op een voorkeursbehandeling van Rusland hoeft te rekenen. ''En misschien wel het tegenovergestelde, dat er handelsbeperkingen worden opgelegd.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: