vrijdag 20 september 2013

Raad van Ministers bespreekt kwestie-Timosjenko

De kwestie-Timosjenko staat komende week op de agenda van de Raad van Ministers van de Europese Unie die de resultaten onder de loep neemt van de uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Niet alleen het negatieve oordeel van het Europese Hof over het voorarrest van de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko komt aan de orde.

Er wordt namelijk ook gesproken over het vonnis waarbij de Oekraïense autoriteiten door het Europese Hof wordt opgedragen om Oleksandr Volkov weer als rechter toe te laten bij het Hooggerechtshof. Het vonnis dateert al van eind mei, maar er is nog altijd geen gevolg aan gegeven.

Svitlana Naumenko was het slachtoffer van een uitzonderlijk lange juridische procedure tegen haar, waarbij haar volgens het Europese Hof ten onrechte een advocaat werd onthouden. Tenslotte komt de kwestie-Verentsov aan de orde. Oleksei Verentsov werd volgens het Europese Hof onheus bejegend door de autoriteiten na een vreedzame demonstratie.

in de Raad van Ministers nemen de ministers uit de lidstaten van de Europese Unie besluiten over o.a. Europese regelgeving. De samenstelling en benaming van de Raad verschilt afhankelijk van het beleidsterrein, maar formeel is steeds sprake van dezelfde Raad. De zeggenschap in de Raad is groter naarmate een lidstaat meer inwoners heeft. Er zijn ook onderwerpen waarover alleen met unanimiteit besloten kan worden. De Raad is niet hetzelfde als de Europese Raad of de Raad van Europa.

Bronnen: Interfax, Parlement & Politiek

Geen opmerkingen: