donderdag 17 oktober 2013

Armoede neemt maar langzaam af

Volgens het Instituut voor Demografie en Sociaal Onderzoek neemt de armoede af. Het gaat langzaam maar gestaag, aldus directeur Ljoedmila Tsjerenko op een persconferentie op de Internationale dag voor de uitroeiing van de armoede van de Verenigde Naties. In Oekraïne leeft echter nog altijd 25,6 procent onder de armoedegrens.

In Europa leeft tussen de 17 en 18 procent van de bevolking onder armoedige omstandigheden. De meeste armen zijn te vinden in Letland (26 procent), terwijl ook Roemenië en Bulgarije hoog scoren met respectievelijk 23 en 21 procent. De minste armen zijn te vinden in Tsjechië (9 procent), Nederland en Slowakije (beide 11 procent).

Het Gorshenin Instituut maakte donderdag bekend dat iets meer dan de helft van de plattelandsbevolking vindt dat zij goed rond kan komen, maar dat er geen geld is om meubels en bijvoorbeeld een koelkast te kopen. Volgens een opiniepeiling heeft nog eens 30 procent genoeg inkomsten om voedsel van te kunnen kopen, maar ontbreekt het ze aan geld om kleding en schoenen aan te schaffen. Van de ondervraagden met 5,5 procent de eindjes aan elkaar zien te knopen, terwijl 8,7 procent juist helemaal geen financiële problemen kent.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: