zaterdag 12 oktober 2013

Communistische stemmingmakerij tegen EU

Ruim 4.000 inwoners van de regio Loehansk hebben zaterdag hun steun betuigd voor het houden van een nationaal referendum over de vraag of Oekraïne moet toetreden tot de Russische douane-unie of tot de Europese Unie. Het referendum is een initiatief van de Communistische Partij dat eerder schipbreuk leed toen de Centrale Kiescommissie het met de vereiste 2.500 handtekeningen ondersteunde verzoek afwees.

Dat gebeurde om een technische reden: op de (door de rechter verboden) bijeenkomst waar de handtekeningen werden verzameld, was geen vertegenwoordiger van de Centrale Kiescommissie aanwezig. Nu wordt dus een nieuwe poging ondernomen, ditmaal met de hulp van de beweging Keus van Oekraïne die zaterdag betogingen heeft gehouden in Odessa, Kachovka, Vinnitsja, Poltava, Korovohrad en Zjitomir.

"Ieder Oekrainer moet zelf kunnen meebeslissen over het belangrijke besluit om een vrijhandelsakkoord te sluiten met de EU of in de Russische douane-unie te stappen'', zei de communist Spiridon Klinkarov zaterdag tijdens een partijbijeenkomst in Loehansk. ''Als hij banenverlies, hogere woonlasten en legale drugsverkoop wil, dan moet hij kiezen voor de EU. Maar als hij meer kansen wil voor de Oekraïense industrie en economie, een goed loon en een goed pensioen wil, dan moet hij kiezen voor de douane-unie."

Klinkarov voegde er aan toe dat zowel de EU als de Oekraïense regering blind naar een verdrag toe werken ''zonder te beseffen wat ze eigenlijk aan het doen zijn.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: