zaterdag 26 oktober 2013

'Geen redenen voor gratie Timosjenko'

De Oekraïense oud-premier Joelja Timosjenko krijgt voorlopig geen gratie. Dat heeft de Oekraïense minister van justitie Elena Loekasj vrijdag gezegd tegen het persbureau Unian. Lopende rechtszaken tegen de oppositieleidster staan behandeling van het gratieverzoek door een presidentiële commissie volgens haar in de weg. Tijdens haar gevangenschap heeft het Oekraïense openbaar ministerie tevens zaken tegen Timosjenko geopend wegens belastingontduiking, verduistering van publieke middelen en medeplichtigheid aan moord.

Donderdag zou een presidentiële commissie voor gratieverleningen zich met de kwestie-Timosjenko bezighouden, maar het onderwerp kwam niet op de agenda. In een verklaring wees een commissielid op 'de ernst van de begane misdaad als ook het feit dat een nog te beperkt deel van de gevangenisstraf is uitgezeten'. In april wees de commissie ook al een gratieverzoek in de zaak Timosjenko af.

Op een persconferentie na afloop van een bijeenkomst met EU-leiders hield bondskanselier Angela Merkel zich vrijdag op de vlakte over het verzoek tot gratieverlening. ,,Het gaat niet alleen om Timosjenko maar ook om wettelijke hervormingen in het land en daar wordt op dit moment aan gewerkt. Wij hebben onze verwachtingen richting Oekraïne zeer duidelijk gemaakt."

Bron: Nieuws.nl

Geen opmerkingen: