vrijdag 11 oktober 2013

Kans op vrijlating Joelia Timosjenko stijgt

De Oekraiense president Viktor Janoekovitsj ziet kansen voor een definitieve oplossing van de "pijnlijke kwestie" Julia Timosjenko, zijn rivale die  in de gevangenis zit. Janoekovitsj sprak op een conferentie in zijn land met Europees commissaris Stefan Fuele.

Fuele waarschuwde Janoekovitsj dat de vrijlating van Timosjenko een voorwaarde is voor toenadering tussen de Europese Unie en Oekraïne. Oekraïne wil in aanmerking komen voor een associatie-verdrag met de unie en een vrijhandelsovereenkomst sluiten. Rusland dreigt Oekraïne met maatregelen als het een vrijhandelsovereenkomst tekent met de Europese Unie. Oekraïne leunt zwaar op de gasleveranties uit Rusland.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle was gisteren en vandaag in Oekraïne. Hij had een plaats in zijn vliegtuig vrijgehouden om Timosjenko mee te nemen naar Berlijn, maar Janoekovitsj wilde nog niet van een pardon weten.

In diplomatieke kringen wordt gezegd dat het nog maar een kwestie van tijd lijkt tot Janoekovitsj besluit Timosjenko op humanitaire gronden naar Duitsland te laten gaan. Oud-premier Timosjenko zit een gevangenisstraf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik en verduistering van overheidsgeld. Zij en het Westen vinden dat ze op politieke gronden is veroordeeld.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: