dinsdag 22 oktober 2013

'Oppositie wil geen oplossing kwestie-Timosjenko'

Fractievoorzitter Oleksandr Jefremov van de Partij van de Regio's beschuldigt de oppositie er van dat die de wetswijziging tegen wil houden die het oud-premier Joelia Timosjenko mogelijk maakt om naar het buitenland te vertrekken. ''Ze proberen ons het nemen van een besluit in deze kwestie onmogelijk te maken'', zei Jefremov dinsdag tijdens een persconferentie in Kiev.

Het voorstel van de Partij van de Regio's werd afgelopen week ingediend, maar later ook weer ingetrokken. Het is nog altijd wachten op de definitieve tekst die zo mogelijk donderdag voor stemming wordt aangeboden.

Zo gauw het parlement de wetswijziging heeft goedgekeurd, wil president Viktor Janoekovitsj zijn handtekening zetten en is de weg vrij voor Timosjenko om voor een medische behandeling naar Berlijn te vertrekken. De oppositie is niet blij met het voorstel, aangezien Timosjenko geen gratie krijgt en slechts haar gevangenisstraf mag onderbreken voor een herniaoperatie.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Polen en Zweden waarschuwden president Janoekovitsj dinsdag dat hij moet stoppen met bluffen en snel een oplossing zien te vinden voor de kwestie-Timosjenko. Radoslaw Sikorski en Carl Bildt deden dat tijdens een persoonlijke ontmoeting met Janoekovitsj.

Bronnen: Kyiv Post, Reuters

Geen opmerkingen: