woensdag 9 oktober 2013

Parlementsleden roepen op tot gratie Timosjenko

Een oproep aan president Viktor Janoekovitsj om zijn politieke opponent Joelia Timosjenko gratie te verlenen is woensdag ondertekend door 166 parlementsleden. Nog eens tien hebben toegezegd dat ze nog naar het parlementsgebouw komen om hun handtekening aan de petitie toe te voegen. ''Daarmee ondersteunen zij het verzoek van de Europese waarnemers Cox en Kwasniewski om het associatieverdrag niet in gevaar te brengen'', aldus fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van Timosjenko's Moederlandpartij woensdag tegenover journalisten.

Intussen gaat het politieke touwtrekken om Timosjenko voort. De Partij van de Regio's liet eveneens woensdag weten dat de parlementaire vergadering van de Raad van Europa zich niet heeft uitgesproken voor onvoorwaardelijke vrijlating, maar voor een gratieverlening binnen de in Oekraïne geldende regels.

Voorzitter Ivan Popeskoe van de parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken voegde er aan toe dat de Partij van de Regio's bereid is alle wetsvoorstellen te steunen die nodig zijn om het associatieverdrag met de Europese Unie te kunnen sluiten.

Volgens Popeskoe zit er voor Timosjenko niets anders op dan dat ze de helft van haar gevangenisstraf van zeven jaar uit zit, waarna ze president Janoekovitsj om gratie vraagt. Een andere optie is, aldus het parlementslid van de regeringspartij, dat ze de schade vergoedt die ze met het gascontract uit 2009 heeft toegebracht aan de Oekraïense staatskas.

De advocaten van Timosjenko hebben opnieuw een herzieningsverzoek ingediend bij het Hooggerechtshof van de veroordeling wegens machtsmisbruik, zo maakte advocaat Serhei Vlasenko woensdag bekend. ''We willen de president een nieuwe mogelijkheid bieden om haar binnen de Oekraïense wetgeving gratie te verlenen.''

Voormalig parlementsvoorzitter Volodimir Litvin, lid van de regerende Partij van de Regio's, zegt in een door Kanal 5 uitgezonden interview dat de EU het associatieverdrag ook wel goedkeurt als Timosjenko nog in de gevangenis zit. "Daarvoor hecht de EU teveel waarde aan de geopolitieke rol van Oekraïne", aldus Litvin. Hij sluit echter niet uit dat er nog een verplichting voor Oekraïne aan het associatieverdrag wordt toegevoegd om Timosjenko na de ondertekening alsnog in vrijheid te stellen.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax, Western Information Center

Geen opmerkingen: