zondag 27 oktober 2013

Rechter geeft torarollen na 90 jaar terug

Een Oekraïense rechtbank heeft in hoger beroep bevestigd dat achttien torarollen die in de jaren '20 van de vorige eeuw in beslag waren genomen door de Sovjet-autoriteiten toebehoren aan de Joodse gemeenschap in Kiev. Er is twee jaar lang een juridisch gevecht gevoerd om het eigendom van de rollen met de Oekraïense overheid die ze als haar eigendom beschouwde.

In 2009 gaf Rusland 300 torarollen terug die door het volkscommissariaat voor interne zaken NKVD in beslag waren genomen van Oekraïense synagoges. Destijds werden alle religieuze voorwerpen als staatseigendom beschouwd. De Oekraïense autoriteiten eisten ze na de onafhankelijkheid op. De meeste torarollen verkeerden in slechte staat en werden volgens de Joodse traditie begraven. Een aantal werd gerestaureerd en is sindsdien weer in gebruik in synagoges.

Door de Joodse gemeenschap in Kiev is verheugd gereageerd op het vonnis dat de achttien torarollen teruggegeven dienen te worden. ''Dit besluit toont aan dat van anti-semitisme bij de Oekraïense overheid geen sprake meer is'', aldus Alexander Levin, het hoofd van de gemeenschap en tevens voorzitter van het Wereldforum van Russischsprekende Joden. In Oekraïne leven nog ongeveer 100.000 Joden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: