woensdag 23 oktober 2013

Regio's: oppositie moet met ons meestemmen

De parlementsleden van de Partij van de Regio's stemmen alleen voor een wetswijziging die het vertrek van oud-premier Joelia Timosjenko mogelijk maakt als ook de oppositie daar voor stemt. dat heeft fractievoorzitter Oleksandr Jefremov woensdag laten weten. Jefremov sprak daarbij de veronderstelling uit dat Timosjenko's Moederlandpartij, Oedar en Svoboda niet echt geïnteresseerd zijn in de medische behandeling die ze moet ondergaan in Duitsland.

Er liggen nu twee wetsvoorstellen bij het parlement; de ene van de Partij van de Regio's en de andere van een onafhankelijk parlementslid. Beide voorstellen gaan uit van onderbreking van Timosjenko's gevangenisstraf van zeven jaar en als ze terugkeert moet ze de rest van haar straf nog uitzitten. De oppositie is het daar niet mee eens.

Het is overigens nog de vraag of en wanneer er over gestemd wordt in het parlement. Beide voorstellen moeten nog eerst in een parlementscommissie worden behandeld alvorens ze in een plenaire zitting aan de orde komen. Jefremov durfde er woensdag nog geen voorspelling aan te wagen, maar eerder werd donderdag aangehouden.

Het Europese Parlement nam woensdag een motie aan waarin de Raad van Ministers (van Buitenlandse Zaken) wordt geadviseerd om het associatieverdrag met Oekraïne aan te gaan, maar dan alleen als aan alle eisen wordt voldaan die de Raad afgelopen december stelde. Daarbij gaat het om allerlei hervormingen, maar zeker ook om het einde van Timosjenko's gevangenschap.

Bronnen: Ukrinform, ForUm

Geen opmerkingen: