maandag 7 oktober 2013

Ribak ziet niets in petitie voor gratie Timosjenko

Parlementsvoorzitter Volodimir Ribak zei maandag nog niet te weten of hij zijn handtekening zet onder een petitie waarin president Viktor Janoekovitsj wordt gevraagd om oud-premier Joelia Timosjenko gratie te verlenen. Oppositieleider Arseni Jatsenjoek had even eerder te kennen gegeven dat hij een petitie van deze strekking aan de parlementsleden voor wil leggen. Maar Ribak maakte zich er van af met de conclusie dat die petitie nog niet was ingediend.

Ribak toonde zich ook uitermate sceptisch over een wetsvoorstel dat het vertrek van Timosjenko naar het buitenland toestaat, omdat ze daar een medische behandeling moet ondergaan.
"Ik ken geen land dat een wet heeft die toestaat dat een gevangene om deze reden het land uit mag.'' Maar de parlementsvoorzitter vindt tegelijkertijd dat het een zaak is van het parlement om zo'n wet voor te stellen en al dan niet aan te nemen.''

Duitsland heeft maandag laten weten dat Timosjenko nog altijd welkom is om een herniaoperatie te ondergaan. Woordvoerder Andreas Peschke van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf te kennen dat het aanbod nog altijd staat en dat niets haar komst naar een Berlijnse kliniek in de weg staat. "Ze kan snel komen, wat ons betreft.'' Peschke kondigde bovendien aan dat minister Guido Westerwelle binnenkort naar Oekraïne reist.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: