donderdag 10 oktober 2013

Rusland overweegt weer visumplicht Oekraïners

Rusland overweegt de visumplicht voor Oekraïense bezoekers weer in te voeren als het land het associatieverdrag met de Europese Unie heeft getekend. Dat heeft adviseur Sergei Glazejev van de Russische president Vladimir Poetin gezegd in een interview dat woensdagavond door radio-zender Echo Moskvi is uitgezonden.

Volgens Glazejev bracht Rusland in 2010 de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj aan de macht en diezelfde Janoekovitsj volhardt nu ineens in een Europese politiek. ''Zonder onze steun waren hij en zijn partij niet aan de macht gekomen", bekritiseerde Glazejev de president van het buurland. Poetin waarschuwde eerder deze week al dat Oekraïne weleens de korting op de aardgasprijs kwijt kan raken die het kreeg door het Verdrag van Charkiv, waarbij beide landen overigens ook overeen kwamen dat de Russische marine tot in lengte van jaren gebruik mag maken van de Zwarte Zeehaven Sevastopol.

Glazejev voegde daar dus de herinvoering van de visumplicht aan toe. Niet alleen voor Rusland, maar mogelijk ook voor Wit-Rusland en Kazachstan. Deze drie landen vormen samen een douane-unie en ze willen daar Oekraïne ook graag bij hebben. 
 
''We doen het liever niet, maar Oekraïne moet wel weten dat iedere keus z'n eigen gevolgen heeft'', merkte Glazejev op. En: mocht Oekraïne ooit deel gaan uitmaken van het Schengen-gebied, dan zou het weleens verplicht kunnen worden om Russische bezoekers om een visum te vragen.

Bron: The Moscow Times

Geen opmerkingen: