donderdag 10 oktober 2013

'Terugdraaien vonnis Timosjenko enige optie'

De enige legale manier om oud-premier Joelia Timosjenko is het terugdraaien van het vonnis waarbij zij tot zeven jaar gevangenisstraf werd veroordeeld vanwege het door haar getekende gascontract uit 2009. Dat heeft Valentina Telisjenko laten weten aan het persbureau Interfax. Telisjenko is Timosjenko's vertegenwoordiger bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Volgens de Oekraïense hebben de advocaten er goed aan gedaan om herziening van het vonnis te vragen bij het Hooggerechtshof. Komt die herziening er, dan laat dat zien dat het de Oekraiense autoriteiten ernst is en de uitvoering van een eerder vonnis van het Europese Hof ophanden is. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vindt namelijk dat Timosjenko aan het begin van de rechtszaak tegen haar onterecht in voorarrest is genomen.

Of het Oekraïense Hooggerechtshof het verzoek van Timosjenko's advocaten in behandeling neemt, is nog maar de vraag. De organisatie die het verzoek moet doorspelen aan het Hooggerechtshof heeft dat tot dusverre geweigerd. Valentina Telisjenko verwacht dat het wel gebeurt. Ze noemt zelfs de 21e oktober, dus over twee weken, als de dag waarop het vonnis wordt teruggedraaid. Timosjenko werd destijds veroordeeld op basis van een nog uit de Sovjettijd daterend wetsartikel dat ambtsmisbruik bestraffen met een lange gevangenisstraf mogelijk maakt.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: