maandag 25 november 2013

'Amerika moet het IMF over zien te halen'

Als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) alsnog overstag gaat en opnieuw een miljardenlening tussen de 10 en 15 miljard Amerikaanse dollar verstrekt, dan zou ondertekening van het associatieverdrag alsnog mogelijk zijn. De Verenigde Staten zouden het IMF moeten overtuigen dat dit de juiste stap is, aldus directeur Volodomir Fesenko van de denktank Penta.

Er wordt door de regering niet alleen onofficieel gesproken met de Europese Unie, maar ook met Amerika. Daarbij gaat het vooral over een nieuwe lening van het IMF, maar dan wel op voor Oekraïne acceptabele voorwaarden, meent Fesenko. Dat betekent geen hogere woonlasten en geen aantasting van de pensioenen.

Hij is er van overtuigd dat de Verenigde Staten een belangrijke rol speelt bij de besprekingen en dat de Amerikaanse inbreng door menigeen wordt onderschat. Ten aanzien van de verwachtingen van het associatieverdrag vindt de politicoloog echter dat die juist worden overschat. Dat zou de heftige reactie vanuit de bevolking op het opschorten van het verdrag verklaren. "Die overschatting komt zowel van de oppositie als van de kant van de regering. Beiden hadden er belang bij.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: