woensdag 20 november 2013

Anti-discriminatiewet homo's blijft struikelblok

Wat Macedonië eerder wel lukte, lijkt niet weggelegd voor Oekraïne. De visumplicht voor de Macedoniërs werd in 2009 afgeschaft, zonder dat eerst werd voldaan aan de voorwaarde van de Europese Unie dat de discriminatie op basis van seksuele voorkeur bij werd werd verboden. De Macedonische wet verbiedt alleen discriminatie in algemene zin.

De uitleg van de Macedonische regering werd geaccepteerd, maar volgens de Nederlandse Europarlementariër Marije Cornelissen (GroenLinks) komt de Oekraïense regering er zo niet mee weg. "Ze kunnen het proberen, maar ik denk niet dat het ze lukt.''

Intussen zitten de meeste Oekraïense parlementsleden met het probleem dat grote groepen in de samenleving, maar ook de invloedrijke orthodoxe kerken een verbod op discriminatie op grond van seksuele voorkeur afwijzen. Een wetsvoorstel daartoe is dan ook nog steeds niet in stemming gebracht.

De Russische invloed mag volgens Cornelissen evenmin worden onderschat. In het buurland is een wet in werking getreden die 'homopropaganda' verbiedt en ook bij het Oekraïense parlement zijn twee voorstellen daartoe ingediend. Mocht zo'n wet worden aangenomen, dan verwacht Cornelissen dat de Nederlandse regering haar veto uitspreekt over afschaffing van de visumplicht.

Oekraïne was in 2008 het eerste land van het Oostelijke Partnerschap met de Europese Unie dat het gesprek aan ging over afschaffing van de visumplicht. Vijf jaar later wordt gezegd dat het land ''duidelijke vooruitgang'' heeft geboekt bij het nemen van noodzakelijke maatregelen, maar dat er nog altijd belangrijke stappen te nemen zijn. Daaronder valt dus ook de anti-discriminatiewetgeving. 
Intussen is de visumplicht voor de Macedoniërs afgeschaft en krijgen de Moldaviërs hetzelfde recht op vrij reizen door het Schengengebied na de EU-conferentie van volgende week in Vilnius. Moldavië ging twee jaar na Oekraïne het gesprek hierover aan en dit land wordt in de EU inmiddels gezien als 'kampioen hervormen'.

Bron: EurActiv

Geen opmerkingen: