zaterdag 30 november 2013

Berkoet slaat demonstratie bruut uiteen

De oproerpolitie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag hardhandig een einde gemaakt aan EuroMaidan in de hoofstad Kiev. Er wordt door het persbureau AP melding gemaakt van een groot aantal gewonden en arrestaties. Aanvankelijk waren er zo'n 10.000 demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein, maar in de nachtelijke uren nog slechts enkele honderden. De politie sloeg er op los en gebruikte traangas.

Woordvoerster Olha Bilik van de politie verklaarde naderhand dat de demonstranten het aanbrengen van kerstversieringen op het plein verhinderden, waarna medewerkers van de gemeente om assistentie van de politie vroegen. Vervolgens zouden demonstranten stenen en brandbommen naar de agenten hebben gegooid. Daarna trad de oproerpolitie op. Er zouden volgens de woordvoerster 35 demonstranten zijn gearresteerd, maar na verhoor inmiddels vrijgelaten.

Volgens mensenrechtenactiviste Oleksandra Koezhil werden vannacht veertien demonstranten in een ziekenhuis zijn opgenomen. Op een na zouden ze allen het ziekenhuis weer hebben verlaten. Van drie demonstranten is nog onbekend waar ze zijn.


Ukrainska Pravda reported a similar scene, citing member of parliament Andriy Shevchenko and other public officials. Numerous Twitter reports using the #euromaidan and #євромайдан  hash tags.
Pravda quoted Shevchenko as saying that dozens of people were injured and that there were dozens of detaines. "This Ukraine has never seen," Ukrainska Pravda wrote, citing Shevchenko's Twitter feed. Pravda said that Shevchenko and other politicians would remain on the scene.

De nieuwssite Ukrainska Pravda citeert bij haar berichtgeving onder meer parlementslid Andrei Sjevtsjenko die zei te weten dat tientallen mensen gewond zijn geraakt en dat er eveneens tientallen arrestaties werden verricht. ''Dit heeft Oekraine nog nooit meegemaakt'', meldde Sjevtsjenko via Twitter. Volgens een actievoerder zouden zeker 2.000 agenten van de Berkoet het plein hebben schoongeveegd.

Televisiezender Kanal 5 meldde zaterdagmorgen dat ook vrouwen en voorbijgangers klappen opliepen. ''Ze sloegen iedereen, het was verschrikkelijk. Ik ben geschokt'', aldus een ooggetuige. Er werden beelden getoond van de politie die nog altijd op het plein aanwezig is, terwijl gemeentewerkers de rommel opruimen.

Het politiegeweld kwam een dag nadat de Amerikaanse ambassadeur Geoffrey Pyatt had gewaarschuwd voor de ''ernstige gevolgen'' als geweld zou worden gebruikt tegen demonstranten. In een radiointerview, uitgezonden door Voice of America zei Pyatt dat de vrijheid van meningsuiting en een vrije pers fundamentele waarden en topprioriteit vormen voor zijn regering. Hij veroordeelde vrijdag de aanval op journalisten eerder die dag.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: