vrijdag 22 november 2013

Euromaidan: demonstranten willen blijven

Het donderdagavond ingezette 'Euromaidan' als protest tegen het opschorten van het associatieverdrag met de EU duurt voort op het Maidanplein in de hoofdstad Kiev. De actievoerders zijn voorlopig ook niet van plan om weg te gaan, zodat maar begonnen is met het inzamelen van geld voor de aanschaf van voedsel.

Volgens een woordvoerder van de demonstranten hebben ze al van veel inwoners van de hoofdstad voedsel en geld ontvangen. Aan het einde van de vrijdagochtend waren er vijftig actievoerders op het Maidanplein, waar precies negen jaar geleden de Oranjerevolutie ontstond.

Fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij verklaarde dat de oppositiepartijen een schema hebben opgesteld om er voor te zorgen dat er altijd parlementsleden van ze op het plein aanwezig zijn. Voor vrijdagavond is opgeroepen tot een nieuwe demonstratie. Jatsenjoek zei te hopen dat er tienduizenden op af komen.

Partijleider Oleh Tiahnibok van Svoboda kondigde aan dat de drie oppositiepartijen (Moederlandpartij, Oedar en Svoboda) zaterdag bij het parlement een motie indienen om de regering-Janoekovitsj tot aftreden te dwingen. Oud-premier Joelia Timosjenko heeft vanuit het ziekenhuis in Charkiv de bevolking opgeroepen om massaal de straat op te gaan en zo de regering tot aftreden te dwingen.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: