vrijdag 29 november 2013

Janoekovitsj wil dat EU flink over de brug komt

Het associatieverdrag met de Europese Unie komt er, aldus president Viktor Janoekovitsj tijdens de EU-conferentie in Vilnius. De EU moet dan echter wel eerst financiële en economische hulp aanbieden, in ieder geval meer dan de 631 miljoen euro die eerder werd toegezegd en die door de president als ''beschamend'' werd betiteld. Oekraïne zit financieel krap en schortte de ondertekening van het verdrag op omdat het de handelsrelatie met Rusland niet wil verstoren.

Janoekovitsj benadrukte vrijdag dat er gesprekken nodig zijn tussen de EU, Oekraïne en Rusland. Hij wil dan ook praten over de noodzakelijke vernieuwing van het gastransportsysteem vanuit Rusland via Oekraïne naar het Westen. Daar wil de president ook Duitsland nog bij betrekken. ''We moeten een weg vinden die voor ons allen profijtelijk is.''

Het drie-partijenoverleg zit er evenwel niet in, liet voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie in Vilnius weten. "Onacceptabel'', zei hij onomwonden. De Europese president Herman Van Rompuy liet weten dat de EU zelf met Rusland om de tafel gaat. In januari is er een topontmoeting tussen beide partijen.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: