vrijdag 29 november 2013

Journalisten mishandeld, wilde berichten

Twee journalisten zijn vrijdag rond het middaguur mishandeld door breedgeschouderde mannen in burger, terwijl een camerateam van tv-zender Kanal 5 later werd bestookt met stenen en stokken in het Marinskipark in Kiev. De Amerikaanse ambassadeur reageerde kort daarna via Twitter. Hij veroordeelde de mishandeling van de journalisten en wees op de vrijheid van meningsuiting die hier geweld is aangedaan.

Intussen doen allerlei verhalen de ronde. De activistische groep Nastoep verspreidde via een live feed van Kanal 5 het bericht dat er 10.000 agenten van de oproerpolitie Berkoet gereed staan om EuroMaidan, het pro-Europese kamp, van demonstranten te ontdoen.

Parlementslid Vladislav Loekianov van de Partij van de Regio's sprak in het Marinskipark tot enkele honderden aanhangers op het Europaplein. Hij verzekerde hen dat de regering nog altijd een Europese koers vaart en dat het associatieverdrag met de EU er komt als Oekraine daar klaar voor is.

De oppositieleiders Arseni Jatsenjoek, Vladimir Klitsjko en Oleh Tiahnibok waren vrijdag in Vilnius voor de EU-conferentie, maar ze zijn op tijd terug voor een nieuwe manifestatie op Maidan, waar ze een actieplan bekend willen maken om het EU-verdrag toch ondertekend te krijgen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: