donderdag 21 november 2013

Peiling: 64 procent vindt dat Holodomor opzet is

De grote hongersnood in de winter van 1932-'33, ook wel de Holodomor genoemd, is doelbewust veroorzaakt door de regering van de Sovjet-Unie, in het bijzonder Jozef Stalin. Zes van de tien Oekraïners is deze mening in meer of mindere mate toegedaan, zo blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van de stichting voor democratische initiatieven Ilko Koesjeriv.

Van de ondervraagden bleek 33,7 procent er vast van overtuigd, terwijl 30,4 procent aangaf het met deze stelling wel eens te zijn. Slechts 5,4 procent vindt dat de hongersnood alleen door een slechte zomer met misoogsten is veroorzaakt en niet door menselijk ingrijpen, terwijl 22,9 procent het antwoord schuldig moest blijven.

Het was een doelbewuste poging om van de Oekraïense natie af te komen, meent 53,4 procent. 22,9 procent gaat echter uit van noodlottige, onvermijdelijke gebeurtenissen die tussen de 7 en 10 miljoen Oekraïners het leven kostte. Een op de drie ondervraagden gaf aan dat er familieleden om het leven zijn gekomen als gevolg van de hongersnood.

Een ruime meerderheid van 61 procent vindt dat de Holodomor jaarlijks herdacht moet worden, terwijl 16,1 procent denkt dat de verschillende opvattingen over de oorzaak van de hongersnood het land alleen maar verdelen. De jaarlijkse herdenking is op de vierde zaterdag van november, dit jaar dus op de 24e november.
 

Bronnen: Interfax, YouTube

Geen opmerkingen: