zaterdag 23 november 2013

Politie sluit Oekraïne Huis aan Maidan

Het Oekraïne Huis in het centrum van de hoofdstad Kiev is zaterdagmorgen door de autoriteiten gesloten. Daardoor is een grote tentoonstelling over de Holodomor, de grote hongersnood uit de winter van 1932-'33 waarvan de slachtoffers vandaag worden herdacht, ook dicht voor het publiek. De politie heeft te kennen gegeven dat het gebouw mogelijk pas maandag weer open gaat.

Morgan Williams, adviseur van het herdenkingscomité voor de Holodomor, sprak er schande van. ''Ze maken hier een politiestaat van. Jaren van voorbereiding en veel geld zijn vooraf gegaan aan deze tentoonstelling. En nu, met nog twee dagen te gaan tot het einde van de expositie, gaat de deur op slot. Zonder een fatsoenlijke verklaring.''

Mensen op het plein, inmiddels omgedoopt tot EuroMaidan, veronderstellen dat de politie het gebouw wil gebruiken als uitvalsbasis voor de Mobiele Eenheid tijdens de grote anti-regeringsdemonstratie van zondagmiddag.

In veel plaatsen worden demonstraties voorbereid. Oekraïner Bogdan Tsap heeft op zijn Facebookpagina een kaart gezet met daarop alle steden waar geprotesteerd wordt tegen het opschorten van het associatieverdrag met de EU. Daartoe behoren onder meer Ternopil, Loetsk, Chernivtsi, Charkiv en Loehansk. Ook in de Poolse steden Warschau en Krakov en in de Belgische hoofdstad Brussel zijn demonstraties gepland.

Bronnen: Ukraine Business Online, Kyiv Post, Facebook

Geen opmerkingen: