vrijdag 22 november 2013

Premier Azarov: 'IMF gaf ons de nekslag'

De slechte economische situatie in Oekraïne is volgens premier Mikola Azarov de aanleiding geweest voor de regering om het associatieverdrag met de Europese Unie op te schorten. "Het was een moeilijke beslissing, maar de enige optie gezien de huidige economische situatie'', legde de premier vrijdagmorgen uit aan het parlement. Hij voegde er aan toe dat de Europese koers gehandhaafd wordt, aangezien die immers in de Oekraïense wetgeving is vastgelegd.

De weigering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om Oekraïne een nieuwe lening van 15 miljard Amerikaanse dollar te verstrekken, heeft volgens Azarov uiteindelijk de doorslag gegeven. Het IMF wil maar niet overstag gaan en toegeven aan de harde voorwaarde van de regering om de r0 procent overheidssubsidie op de consumentenprijs voor aardgas te handhaven. De regering vreest anders dat veel huishoudens de gasrekening niet meer kunnen betalen.

Woensdag stuurde het IMF een brief waarin de standpunten nogmaals uiteen werden gezet. ''Dat was de laatste druppel'', aldus Azarov. ''De voorwaarden zijn niet alleen het verhogen van de woonlasten, maar ook het bevriezen van de salarissen, minder overheidsuitgaven en het deels schrappen van onder meer de landbouwsubsidies.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: