dinsdag 26 november 2013

President Janoekovitsj gaat wel naar Vilnius

President Viktor Janoekovitsj gaat donderdag en vrijdag naar Vilnius voor de EU-conferentie in de Litouwse hoofdstad, maar niet om het associatieverdrag te ondertekenen. "Wij noch de EU zijn er klaar voor'', aldus minister van buitenlandse zaken Leonid Kozhara. De minister vertelde dat hij niet aanwezig was toen het kabinetsbesluit over het opschorten van de ondertekening van het associatieverdrag werd getekend, maar dat hij er volledig achter staat.

Eurocommissaris Stefan Fule meent dat er nog altijd gelegenheid is voor de Oekraïense president om het verdrag te ondertekenen. "Dat kan zelfs nog op vrijdagochtend'', zei Fule in een conference call met Oekraïense journalisten.

Parlementsvoorzitter Volodimir Ribak vindt het niet nodig om deze week een extra vergadering uit te roepen. De oppositie had daar om gevraagd. Maandag werd een motie van wantrouwen tegen de regering-Janoekovitsj ingediend en de oppositie kwam toen ook met een nieuw voorstel om oud-premier Joelia Timosjenko naar het buitenland te laten gaan voor medische behandeling.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: