donderdag 28 november 2013

Timosjenko tot EU: niet aarzelen, maar tekenen

Joelia Timosjenko heeft de Europese leiders opgeroepen om niet langer te aarzelen met het associatieverdrag en een handtekening te zetten als ook de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. ''Als Janoekovitsj onder druk van het protest van de Oekraïners op alle EuroMaidans, niet alleen in eigen land maar over de hele wereld, toch nog besluit om vrijdag op het laatste moment te tekenen, dan vraag ik u om dat ook te doen zonder twijfel en voorbehoud, ook waar het mijn vrijlating betreft.''

De oud-premier hoopt dat Janoekovitsj tijdens de tweedaagse EU-conferentie in Vilnius - vandaag en morgen - overstag gaat, uit vrees voor de volkswoede die in de afgelopen dagen grote vormen heeft aangenomen.

Janoekovitsj zelf heeft te kennen gegeven dat de Europese Unie zich niet langer moet mengen in de kwestie-Timosjenko, omdat daarmee de aansluiting van Oekraïne bij de EU alleen maar wordt belemmerd. De president benadrukte dat zijn aartsrivale deel uitmaakte van een criminele groep en dat justitie zich om haar dient te bekommeren en niet de Europese politici.
Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: