zondag 15 december 2013

Azarov belooft banen door nauwere band Rusland

Premier Mikola Azarov streeft naar nauwere banden met Rusland, omdat dit een betere ontwikkeling voor Oekraïne zou zijn dan toenadering tot de Europese Unie. "We gaan onze meningsverschillen met Rusland oplossen'', zei Azarov zaterdagmiddag volgens het Russische persbureau RIA Novosti in een toespraak tot de deelnemers aan de pro-regeringsdemonstratie in Kiev. Dinsdag gaat president Viktor Janoekovitsj naar Moskou, met de bedoeling daar goed zaken te doen. "Dat levert banen op. Rusland is onze zakenpartner, daar is onze afzetmarkt'', hield Azarov zijn gehoor voor.

Over het associatieverdrag met de EU zei de premier: "Daar gaan we failliet aan.'' Hij wees ook de Europese druk af om het homohuwelijk en anti-discriminatiewetgeving in te voeren. ''De oppositieleiders vertellen ons fabeltjes als ze zeggen dat we alleen maar onze handtekening onder het verdrag te hoeven zetten om de visumplicht voor Europa van tafel te krijgen. Daar is niets van waar, want we moeten aan een groot aantal voorwaarden voldoen. We moeten het homohuwelijk legaliseren, we moet wettelijk vastleggen dat we seksuele minderheden niet mogen discrimineren. Zijn we daar klaar voor?"

Premier Azarov zei dat Oekraïne zich sterk moet opstellen in de onderhandelingen met zowel Rusland als de EU. ''Het is de enige manier om respect van ze te krijgen.''

Azarov zette zich fel af tegen de anti-regeringsdemonstraties, omdat die het land in tweeën zouden delen. "We hebben gezamenlijke doelen en gezichtspunten.'' De actievoerders noemde hij ''avonturiers die met alle geweld de macht willen grijpen'' en de oppositieleiders zouden ''de Europese ambities van het volk misbruiken''.

De pro-regeringsdemonstraties moeten doorgaan, betoogde de premier. "Totdat ons land tot rust is gekomen. De Partij van de Regio's staat voor de economische ontwikkeling, voor de het behoud en het creëren van banen, voor Europese normen en waarden in Oekraïne. Wij willen van Oekraïne een welvarend en stabiel land maken, waarin we hervormingen doorvoeren die ieder van ons ten goede komen. Geen harde confrontatie, maar eenheid en saamhorigheid. Laten we Oekraïne redden!''

Bronnen: RIA Novosti, Itar-Tass

Geen opmerkingen: