maandag 16 december 2013

EU en Rusland eens over 'vrije keus' Oekraïners

Op een lunch in Brussel hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken hun Russische ambtgenoot Sergej Lavrov maandag proberen te overtuigen dat Moskou niet hoeft te verliezen bij een toenadering van Oekraïne tot Europa. Zowel de Europeanen als de Russen beklemtonen intussen dat de Oekraïners vrij over hun toekomst moeten kunnen beslissen.

De Europese buitenlandministers en Lavrov bespraken maandag de situatie in Oekraïne, waar een grootschalige protestbeweging is opgestaan sinds president Viktor Janoekovitsj vorige maand een belangrijk toenaderingsakkoord tot de Europese Unie voor onbepaalde duur in de koelkast zette. De Europeanen bekritiseerden de Russische druk op Kiev, in Moskou wordt misnoegd gereageerd op de westerse steun voor de manifestanten.

Zowel Lavrov als de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton zetten maandag echter het zelfbeschikkingsrecht van Oekraïne in de verf. “Iedereen moet toestaan dat volkeren hun eigen vrije keuze maken over de ontwikkeling van hun land, ook Oekraïne”, zo verwoordde Lavrov het. Ook Ashton beklemtoonde dat landen een vrije keuze moeten kunnen maken over de akkoorden die ze met derde landen sluiten.

Ashton en andere Europese ministers probeerden Lavrov ook op het hart te drukken dat de toenaderingsakkoorden met Europa de traditionele relaties tussen Rusland en zijn buurlanden niet ondermijnen. De Belgische minister Didier Reynders, die het gesprek met Lavrov als “rechtuit” beschreef, wees er bijvoorbeeld op dat de Pools-Russische handel enkel maar is toegenomen sinds Polen toetrad tot de Europese Unie.

Intussen herhaalden de Europese ministers dat het financieel zwalkende Oekraïne zowel op korte als lange termijn veel baat zou hebben een toenadering tot Europa. Ze beklemtoonden dan ook unisono dat het akkoord nog steeds op tafel ligt. Daarover was her en der verwarring ontstaan na een tweet van eurocommissaris voor Uitbreiding Stefan Füle.

Füle klaagde op Twitter dat Oekraïne geen duidelijk engagement over de ondertekening van het akkoord wil aangaan. In één ruk kondigde hij de opschorting van de onderhandelingen met Kiev aan. De woordvoerder van Füle verduidelijkte maandag evenwel dat de eurocommissaris doelde op de technische gesprekken die onlangs met Oekraïne waren aangeknoopt om een aantal hinderpalen voor de ondertekening van het akkoord weg te nemen.

Bron: DeStandaard

Geen opmerkingen: